22 January 2009

EHE RAHVUSLIK - näituse idee (pikk tekst)

Modell Evelin
Foto Lauri Ilison
Fotol on üks osa komplektist "Sõled" - rukkilill


Näitus

Näitusel eksponeeritud ehted on valmistatud polümeersavist. Ehete kavandamisel on inspiratsiooni allikana kasutatud äratuntavaid rahvuskultuuri elemente. Detailid, mis on võetud rahvariide triibuseelikutest, mulgi tikandist või kootud sokiääre mustrist, on inspireerinud looma midagi täiesti uut ja omalaadset. Tulemuseks on kenad ja huvitavad ehted, tuletades meelde rahvuslikke mustreid.

Ehtenäitus „EHE RAHVUSLIK. Polümeersavist ehted rahvuslike mustritega” pakub välja võimalused igapäevaste ja pidulike ehete kandmiseks, millel rahvuslikud mustrid. Näiteks „Roosa mündikee” iga münt on kaunistatud Setu tikandi detailiga, olles pop ja noortepärane. Pidulikum ja romantilisem ehe on stiliseeritud meelespealillede õitekobarast. Esindatud on nii Kihnu kindamuster, kuhiksõled, kui ka Muhu kaheksakand. Lõpptulemus on isikupära, kordumatus ja rõõm ise tehtud asjast.

Ehtenäitus pakub rahvuslike mustrite taasavastamise rõõmu, tekitab huvi polümeersavi kui uuendusliku materjali vastu ning julgustab kandma tänapäevaseid ehteid. Uuenduslikud suunad nii materjali (polümeersavi) kui ka vormi osas on inspireerivad nii noortele, kui ka käsitööhuvilistele.

Näituse sõnum: tee endale ise rahvuslikus stiilis ehteid polümeersavist!

Ehete kokkupanemisel on kaasatud ehtekunstnik Katrin Altmeri. Rahvuskultuuri põnevaid mustreid on aidanud leida Virve Tuubel.

Rahvuslikud mustrid

Ehete valmistamisel on leitud huvitavaid mustreid Eesti rahvuskultuurist. Võib vist öelda, et pärimuskultuur on põhjatu mustrite varasalv. Pärimuse piire on avardanud värvikombinatsioonide ja mustrite stiliseerimine, tavatu kordamine, kasutamine peegelpildis, tänapäevased värvilahendused, uudsed materjalid.

Materjal - polümeersavi

Polümeersavi on modelleerimismass, mis on pehme ja vormitav ning mis kivistub ahjus küpsetamisel. Polümeersavi on inimese poolt loodud segu polüvinüülkloriidist (PVC) ning värvipigmentidest. Laias värvivalikus savisid toodetakse nimedega: „Cernit”, „FIMO”, „Sculpey!”, „Kato Polyclay”.

Polümeersavi uudse materjalina on käsitööks väga sobiv, kuna vajab alustamiseks väga vähe investeeringuid. Esimestel katsetustel piisab kahest-kolmest värvist polümeersavist, lõikenoast ja lauakattest. Polümeersavi teine pluss seisneb selles, et loomingu tulemus on kohe näha (võrdle soki kudumine, sussi viltimine, korvi punumine). Vooli, küpseta ahjus, pane pael taha ja kanna!

Näitusel on eksponeeritud paljud erinevad polümeersavi tehnikad alustades laialt kasutatava mustrirulliga ning lõpetades vedela polümeersavi tehnikaga. Polümeersavi esmakasutaja leiab sobiva tehnika, loovuse ja käteosavusega rohkelt võimalusi rahvuslike mustrite tegemiseks.

Käsitöö

Globaliseerumise ja kaubavahetuse tulemusena on kauplustes müügil olevad ehted masstoodang, milles ei ole arvestatud paikkondliku eripäraga. Disainimata ja stiliseerimata on ehted igavad ning üksteisega sarnased.

Käsitööna valmistatud ehted on luksuskaup. Igaüks, kes oskab oma kätega midagi valmistada, võib enese üle uhke olla. Ka kingituseks saadud ese, millele tegija on sooja südame sisse pannud, on hindamatu väärtusega.

Meistrikojad

Ehtenäituse „EHE RAHVUSLIK. Polümeersavist ehted rahvuslike mustritega” ajal on võimalik osaleda polümeersavi meistrikojas. Meistrikojas on võimalik õppida enim kasutatavat mustrirulli (ik „cane”) tehnikat. Meistrikoja läbimisel saab osaleja valmistada isikupärase ehte. Meistrikojast on võimalik osta polümeersavi ja ehete osi.

Autorist – Terje Ennomäe

Ma olen polümeersavist ehteid valmistanud 2,5 aastat. Esimesed õpetused leidsin käsitööfoorumi Isetegija.net vahendusel. Sealtkaudu oli internet uksed avanud ja tagasiteed enam ei olnud – minu hobiks sai polümeersavist ehete valmistamine. Ma õppisin palju läbi interneti, tutvudes paljude „savitajate” (ik „clayers”) loominguga, kes lahkelt olid valmis oma teadmisi jagama.

2008 aastal tegin rohkelt rahvuslikke mustreid. Siiani on lemmik arhailine tikand, mida saab kenasti polümeersavist teha kasutades mustrirulli (ik „cane”) tehnikat.

2008 aasta aprillist hakkasin läbi viima õpitubasid polümeersavi tehnikate õppimiseks. 2008 aasta jooksul olen koolitanud 88 savitajat (koduses stuudios, Mardilaadal ja erinevates õpitubades).

Näituse toetajad

Ehtenäitust „EHE RAHVUSLIK. Polümeersavist ehted rahvuslike mustritega” on toetanud Eesti Kultuurkapital.

Ehtenäituse sponsorid on Helmehaldjas.ee ja kauplus Vunder.

1 comment:

X by Leina Neima said...

Väga uhke! Edu Sulle :)