28 September 2007

Esimesed pärlid

Ma olen juba mitmel korral kirjutanud oma esimestest pärlitest. Pilte siian i ei ole näidanud.
Nüüd siis lisan ka pildid.
Valged ja roosad pärlid tegin kingituseks - emale ja tütrele.
Rohelised pärlid tegin sõbrannale sünnipäevaks.

Jõhvikas


Isetegija foorumis on minu nimi Jõhvikas. Isetegija on käsitööd armastavate inimeste kohtumispaik internetis. Loomulikult saab sealt näha isetegijate huvitavaid, ainulaadseid ja oma kätega tehtud asju - mütse, kampsuneid, ehteid, vaipu, kotte, jne.

Isetegija saab 2007 aastal juba kahe aastaseks. Sel puhul toimub suur sünnipäevapidu. Et sünnipäevapeol inimesed üksteist ära tunneksid, algatati projekt "nimesilt rinda". Kusjuures on nimesildi valmistamise juures soovitav vihjata, millega käsitööhuviline kõige rohkem meeldib tegeleda. Ma valisin pärlid. Nimesildi aluse küpsetasin voolimismassist.

26 September 2007

Organzapaelad

Kui ma pärlite tegemist alustasin 2007 aasta veebruaris, siis ma ei teadnud, milliseid pärleid ma tegema hakkan. Mul olid vaid mõned värvid voolimismassi, kullatud traati, natuke kinnitusi ja valge organzapael.
Ilmselt sellest paelast kõik alguse saigi. Küpsetatud pärlid ahjust ja väikesed seemnehelmed kokkupanduna jäid kenad, kuid justkui midagi oleks tahtnud kaelakeele veel lisada. Lisada midagi sellist, mis annaks pärlitele erilisuse, läike, kerguse ja viimistletuse.
Lisasin organzapaela. Panin selle kullatud rõngastega pärlirea kõrvale jooksma. Otsad mässisin traadiga kinni.
Ilus jäi!
Just organzapaelad on need, mida ma oma töödes peaaegu kunagi ei unusta. Värvidest kasutan enim valget. Sageli lisan kaelakeele kahes toonis organzapaelad - ühe valge ja teise pärlitega kokkusobivas toonis.
Ah ja, üks asi veel. Nüüd ma enam paelaotsi traadiga kokku ei mässi. Seda sel põhjusel, et traadiotsad võivad kaelal tunda jääda. Ja sel lihtsal põhjusel ma lihtsalt seon otsad sõlme ja lõikan diagonaalselt ära. Nii ei häiri nad kedagi ega midagi.

21 September 2007

Teema "LILL" - karmiinpunane lill


Valmis komplekt kaelakee ja käekett.

Kasutatud materjalid: käsitsivalmistatud pärlid (voolimismassist), seemnehelmed, klaashelmed, helmetraat, kinnitused, pikendusketid, organzapael

Kaelakee pikkus 46cm + pikenduskett 7cm

Käeketi pikkus 18cm + pikenduskett 7cm

Teema "LILL" - pruunikas lill


Valmis komplekt kaelakeest ja käeketist.

Kasutatud materjalid: käsitsivalmistatud pärlid (voolimismassist), seemnehelmed, klaashelmed, helmetraat, kinnitused, pikendusketid, organzapael

Kaelakee pikkus 43cm + pikenduskett 7cm

Käeketi pikkus 20cm + pikenduskett 7cm

Teema "LILL" - kollane lill 2


Valmis komplekt kaelakeest ja käeketist.

Kasutatud materjalid: käsitsivalmistatud pärlid (voolimismassist), seemnehelmed, klaashelmed, helmetraat, kinnitused, pikendusketid, pruun atlasspael ja valge organzapael

Kaelakee pikkus 46cm + pikenduskett 7cm

Käeketi pikkus 20 cm + pikenduskett 7cm

Teema "LILL" - kollane lill 1


Valmis komplekt kaelakee ja käekett.

Kasutatud materjalid: käsitsivalmistatud pärlid (voolimismassist), seemnehelmed, klaashelmed, helmetraat, organzapael, kinnitused ja pikendusketid.

Kaelakee pikkus 45cm + pikenduskett 7cm

Käeketi pikkus 20 cm + pikenduskett 7cm

19 September 2007

Lilled ja sügistoonid minu voolimismassis


Nonii, siin on küpsetatud pärlid. Teemaks on lilled ja sügistoonid, millest siin kirjutasin.

Palju juttu ei kirjuta, nautige seekord pilte!

Sinine komplekt


Valmistasin kaelakeest ja käevõrust koosneva ehetekomplekti.

Kasutatud materjalid: voolimismassist käsitsivalmistatud pärlid (sinine, roheline, punane, valge, läbipaistev valge, sädelev valge), seemnehelmed, kristalsed klaashelmed, suure auguga helesinised pärlid, helmetraat, kinnitused, pikendusketid ning valged organzapaelad.

Kaelakee pikkus 42 cm + pikenduskett 7cm

Käeketi pikkus 19 cm + pikenduskett 7cm

11 September 2007

Jalaketiripats???


Mäletate, ma näitasin enda versiooni teokarbist. Kirjutasin ka, et kaelaketi ripatsina seda kasutada on täitsa ok. Juhtus aga selline põnev lugu.

Ükskord näitasin omavalmistatud pärleid sugulastele. Igaüks haaras midagi kätte ja hakkas uudistama, et kuidas ma teen ja kas ma teen ja kuna ma teen... J. võttis enda kätte ühe ripatsi (mida mina olin mõelnud kaelaketi otsa riputada) ja hõiskas, et see on fantastiline jalaketi ripats!!!

Ma olin sõnatu. Kui väike oli olnud minu fantaasia ripatsi kasutuse kohta. Aga võibolla oli see sellest, et ma ei ole ühtegi jalaketiripatsit näinud (vähemalt nii suurt). Oleksin tänulik, kui keegi saadab mõne pildi. Eriti popid ja noortepärased pidid olema liblikad. Huvitav, kus mina küll elanud olen?

J. tänud Sulle selle idee eest! Nüüd kuulub see ripats Sulle!

10 September 2007

Võtsin käsile sügistoonid


Hakkasin eile õhtul saviga mässama. Vaatasin värve ja valisin välja shokolaadi pruuni, konjaki, ooker kollase, sahara, karmiin punase ning valge ja musta. Sel korral jätsin ootama efektidega voolimismassid.
Pean tunnistama, et see oli esimene kord, kus ma hoolikalt värvidele mõtlesin. Toonide omavaheline sobivus on väga oluline, sest sellest kujuneb valmiskee puhul lõplik värv. Varem olin värve valinud rohkem juhuse järgi. Või siis olen teinud neis toonides, mis kodus parasjagu olemas on olnud. Eks need eelmised on ka kenad välja tulnud;-)))
Seekord valisin teemaks lilleõie. Tegin erinevate värvidega õielehti ja südamikke. Taustaks kõikidel valge. "Rullides" on nad väga ilusad! Loodan, et lõpptulemus tuleb võrratutes sügistoonides.

07 September 2007

Sinised ja rohelised toonid

Savist saab teha kõiki värvi pärleid. Savi on müügil enamasti umbes 20-30 toonis, kuid värve omavahel segades saab värve veelgi enam.

Valged värvid moodustavad savidest omaette klassi. Läbipaistev valge, lumivalge, opaq' valge, pimedas helenduv valge, sädelev valge, läikega valge - need on võrratud. Pakilt vaadates ei ole õige savi värv veel näha. Alles peale küpsetamist tekib lubatud efekt.

Panen siia kaks pilti. Rohelised toonid ja sinised toonid.


06 September 2007

Minu märk

Kui ma savist pärleid hakkasin tegema, siis ma ei mõelnud, et sattun nende tegemise juures hoogu. Tõepoolest, endal nii palju neid vaja ei lähe ning sahtlisse seisma ka ei ole mõtet teha. Hakkasin valminu pärlikeesid kinkima sõpradele, tuttavatele, sugulastele. Mõned valisid minult pärleid selle jaoks, et teha kingitusi enda sõpradele ja tuttavatele. Mul on selle üle hea meel, et minu valmistatud pärlid on meeldinud paljudele.

Ükskord viis töökaaslane mu mõtted selleni, et oli vaja "oma märki", mille järgi on aru saada, et tegemist on minu tehtud pärlitega. Küll ma nuputasin ja katsetasin - kas panna alati esimeseks pärliks eriline pärl, kas panna pikendusketi otsa pärlikene, kas panna pärlitele silt külge. Variante oli veelgi.

Lõpuks leidsin enda jaoks kõige sobivama. Ostsin spetsiaalse savile kirjutamise pliiatsi ja teen esimesele ja viimasele pärlile "oma märgi". Märgi kujutisele olin juba varem mõelnud ja see on selline nagu pildilt näha. Märk on valget värvi.




Tänud Sulle, Ene! Mõte "oma märgist" on väga hea!

Minu versioonid teokarbist



Vaatasin oma pärlivarudele otsa ning leidsin, et õige aeg on proovida teokarbikujulist ripatsit kaelakee jaoks. Õpetuse leidsin Isetegija foorumist (http://http://www.isetegija.net/it/parlimangud/menu4_8.html). Erinevaid pärleid oli kogunenud parasjagu ning ka traat oli käepärast olemas. Tegin kohe mitu tükki. Neid on mõnus teha, ei ole üldse keeruline. Ainult, et traadi väänamisest jäävad näpud valusaks küll.

04 September 2007

Huvitavad mustrid



Kui ma omale esimest korda savi/modelleerimismassi tellisin, ei olnud mul veel selget ettekujutust milliseid kujundeid ma pärlite peale tegema hakkan. Esimesed pärlid tegin rohelise ja kollase saviga. Panin kaks kihti üksteise peale ja keerasin rulli. Teate küll - nagu rullbiskviit.

Netiavarusi edasi uurides selgus, et variante on teisigi. Tegin lilli ja spiraale ja niisama kirjusid pallikesi. Värvid oli võrratud ja nii sündisidki esimesed pärlid.

Praegu vaatan oma esimesi pärleid ja naeran. Tõesti, need on nii hoolega tehtud, et kohe on kenad välja tulnud. Ainuke, mis kriitika alla kuulub, on pärli kuju. Seda on päris keeruline teha. Olen teinud nii, et enne küpsetamist teen ümmargusele pallikesele sukanõelaga augu sisse. Aga pehme savi deformeerub ning lisaks jäävad näpujäljed ka peale. Kogemusega olen ka neid puudusi õppinud ära hoidma.

Sellelt pildilt on näha erinevad pärlid, mida olen teinud 2007 aasta suvel.

02 September 2007

Pärlid



Oma esimesed pärlid tegin 2007 aasta veebruaris. Pärlid, mis on sellel pildil (hõbedaste pärlitega), on pärlireas umbes viiekümnendad. Pean ausalt tunnistama, et praegu on neist alles umbes kümmekond. Ülejäänud on leidnud endale uued omanikud!

Savipärlite tegemine on huvitav, sest avastamisrõõmu on kahel korral.
* Esimene kord siis, kui savipärlid tulevad ahjust - siis alles on näha, milline pärl lõplikult välja tuli. Ahjus muutub mõnel savil värvus.
* Teine põnev moment on pärlite kokkupanemisel kaelakeeks või käeketiks.
Olen siiani tulemustega rahul ja jätkan küpsetamist ja kokkusobitamist!